Vicky Stouki - Vicky's Style

View Original

Ποιο είναι το κατάλληλο business look για μία επαγγελματική συνέντευξη?

Αναζητάτε εργασία?  Είσαστε ένα βήμα πριν να αποκτήσετε την θέση των ονείρων σας?  Σας κάλεσαν στην πρώτη επαγγελματική συνέντευξη?  Αναμφισβήτητα η χαρά σας είναι μεγάλη!  Τώρα το ερώτημα που σας προβληματίζει είναι:  Ποιο είναι το κατάλληλο business look για μία επαγγελματική συνέντευξη? 

Πριν επιλέγουμε το κατάλληλο look ας αναλύσουμε κάποια στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην κατάλληλη επιλογή. 

Το πιο σημαντικό σε μία δημόσια εμφάνιση είναι η προσωπικότητα μας, η οποία είναι ένα σύνολο πραγμάτων όπως του lifestyle μας, των καθημερινών μας συνηθειών, του τρόπου σκέψης μας, του κοινωνικού μας περιβάλλον, των εμπειριών μας, των σπουδών μας ή του επαγγελματικού μας χώρου.  Η προσωπικότητα μας είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να αναδείξουμε μέσω της εμφάνισης μας.  Ο λόγος που μας καλέσανε για μία επαγγελματική συνέντευξη είναι τα τυπικά μας προσόντα αλλά θα κερδίσουμε τις εντυπώσεις και τον συνεντευξιαστή μέσω της προσωπικότητας μας. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να επιλέξουμε ένα outfit μέσα στο οποίο θα νοιώθουμε άνετα, δηλ. να «το υποστηρίζουμε»! 

Άρα είναι σημαντικό να νοιώθουμε άνετα μέσα στο outfit που θα επιλέξουμε!

Είναι σημαντικό να κάνουμε μία μικρή έρευνα όσον αφορά την εταιρεία που θα επισκεφτούμε έτσι ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο look: formal, business ή smart casual look.  Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε το κατάλληλο στυλ έτσι ώστε να δένουμε με το ευρύτερο περιβάλλον της εταιρείας.  Με αποτέλεσμα να νοιώσουμε άβολα και να μην μπορούμε να αποδώσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.  Το business look διαφέρει ανάλογα με το επαγγελματικό περιβάλλον (industry), π.χ. σε μία τράπεζα - formal dressed, σε μία εταιρεία marketing – smart casual.  

Τα Do & Don’ts για το ιδανικό business look για μία επαγγελματική συνέντευξη. 

Don’ts:

Αποφεύγετε τις επιτηδευμένες εμφανίσεις καθώς σκοπός είναι να αναδείξετε την προσωπικότητα σας, την εμπειρία και τις γνώσεις σας έτσι ώστε να μην τραβήξει την προσοχή η εμφάνιση σας.  Άλλωστε το look που θα επιλέξετε ολοκληρώνει την επαγγελματική σας εικόνα. 

Αποφύγετε τις κοντές φούστες (το ιδανικό μήκος είναι είτε μία επαγγελματική κάρτα πάνω από το γόνατο ή ακριβώς κάτω από το γόνατο), τις ανοιχτές μπλούζες και τα πουκάμισα που αφήνουν ακάλυπτο το μπούστο.  Προτιμήστε πιο «συντηρητικά/αυστηρά» κομμάτια καθώς δεν γνωρίζετε τον συνεντευξιαστή σας.

Μην επιλέξετε έντονα κοσμήματα/αξεσουάρ καθώς δεν θα θέλατε να τραβήξουν την προσοχή κατά την διάρκεια της επαγγελματικής συνέντευξης.  Εσείς είσαστε οι πρωταγωνιστές!

Εάν σκεφτείτε να φορέσετε ότι πιο επίσημο διαθέτετε στην γκαρνταρόμπα σας, καλύτερα να το αποφύγετε.  Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται να πραγματοποιήστε την επαγγελματική συνέντευξη εργάσιμες ώρες.  Αποφύγετε τις υπερβολές. 

Κρατήστε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας επώνυμα brands, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις.  Μην ξεχνάτε ότι δεν γνωρίζετε το κοινωνικό status του συνεντευξιαστή σας.

Αποφύγετε τα trendy ρούχα και αξεσουάρ καθώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναδείξετε το fashion icon που κρύβετε μέσα σας.   

Do:

Ιδανικά επιλέξτε ουδέτερα χρώματα για το business look που θα υιοθετήσετε τόσο για τα ρούχα όσο και για το make up,καθώς θέλουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους.

Αναδείξτε τα δυνατά σας χαρακτηριστικά τόσο όσον αφορά το πρόσωπο όσο και τον σωματότυπο σας.

Επιλέξτε ένα λιτό χτένισμα χωρίς εντυπωσιακά κοκαλάκια.  Εάν διαθέτετε σγουρά μαλλιά επιλέξτε να τα πιάσετε με έναν τρόπο έτσι ώστε να δείχνουν τακτοποιημένα χωρίς να αποσπούν την προσοχή του συνεντευξιαστή. 

Οι άνδρες θα πρέπει να είναι ξυρισμένοι ή εάν έχουν γένια να είναι περιποιημένα.  Εάν πάλι διαθέτουν μακριά μαλλιά θα πρέπει να είναι χτενισμένα και ιδανικά πιασμένα.

Όσον αφορά την επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων, επιλέξτε διακριτικά σχέδια, αποφύγετε γόβες με τακούνια στιλέτο (ιδανικά μεσαίου μήκους τακούνια).  Συνδυάστε γόβες ή  μποτάκια με παντελόνι αλλά αποφύγετε μποτάκια ή μπότες με φούστα ή φόρεμα.  Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού προτιμήστε peep toes ή κλειστά στο μπροστινό μέρος αποφεύγοντας τα σανδάλια ή τα πέδιλα.   Εάν είσαστε άνδρας επιλέξτε ένα ζευγάρι μοκασίνια ή δετά αποφεύγοντας τα sneakers.

Extra Tips:

Εάν θα πρέπει να υιοθετήσετε το formal dress στην επαγγελματική σας ζωή ενώ στην καθημερινότητα σας δεν θα το φορούσατε ποτέ, επιλέξτε ένα πιο stylish και μοντέρνο κουστούμι που είναι πιο κοντά στην προσωπικότητα σας.  Μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο trendy top ή παπούτσι έτσι ώστε να προσθέσετε την προσωπική σας πινελιά έτσι ώστε να υποστηρίξετε το νέο σας look. 

Μην ξεχάσετε να κοιταχτείτε στον καθρέφτη πριν φύγετε ή να βγάλετε μία selfie.  Εάν είσαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα τότε σίγουρα θα κερδίσετε τις εντυπώσεις.   

Ξεχάσατε κάτι?  Μάλλον Ναι… Το πιο σημαντικό είναι να οπλιστείτε με την πιο θετική σας ενέργεια και το πιο ωραίο σας χαμόγελο και σίγουρα θα κερδίσετε τον συνεντευξιαστή σας! 

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας λίγο πριν μπείτε πάρτε βαθιές ανάσες, χαλαρώστε και σκεφτείτε τον εαυτό σας να έχει ήδη κερδίσει την επιθυμητή θέση εργασίας.  Μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα του σώματος είναι καθώς και η πρώτη εντύπωση είναι άκρως σημαντικά! Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στον εργασιακό χώρο μέχρι την τελευταία πριν αποχωρήσετε.  Όλα τα άτομα που θα συναντήσετε είναι εξίσου σημαντικά και θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στην αξιολόγηση σας.  Αναδείξτε με τον καλύτερο τρόπο την προσωπικότητα σας, την εμπειρία και τις γνώσεις σας!  Πιστέψτε σε εσάς έτσι ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Καλή Επιτυχία!